Kôš

Info k hre

Kôš (Košická šifrovačka) je lineárna šifrovacia hra, ktorá bude tento rok hlavne online. Uskutoční sa 16. októbra 2021 od 9:00. Hra je určená pre najviac päťčlenné tímy a, keďže vás nechceme hádzať do jedného koša, je rozdelená na dve kategórie – pre začiatočníkov a pre pokročilých, ktoré sa budú líšiť iba náročnosťou šifier a nápovedami.

Keďže počas októbra budú Košice pravdepodobne z bordovej alebo čiernej farbe rozhodli sme sa šifrovačku oficiálne usporiadať hlavne online, ale v prípade záujmu vytvoríme neoficiálnu košickú trasu a zabezpečíme pre vás tlačenú verziu šifier.

Registrácia

Registračný formulár nájdete TU. Poplatok je dobrovoľný a poslať ho môžete na účet SK5909000000000442626916 s poznámkou šifrovačka - názov tímu. Ak chcete prispieť v Českých korunách, môžete na účet 2301068905/2010.

Upresňujúce info vám príde na mail pred začiatkom hry.  Zoznam registrovaných tímov nájdete TU.

Pravidlá

Hra bude pozostávať z 10 šifier. Ďalšiu šifru získate po vyriešení predchádzajúcej a zadaní kódu. Hodnotí sa čas v cieli, prípadne na poslednej navštívenej šifre. Ak si so šifrou nebudete vedieť poradiť, môžete si po určenom čase zobrať nápovedu. Aby ste mali čo najlepší zážitok z hry, je vo vašom záujme, aby ste sa prihlásili do kategórie, na akú sa naozaj cítite.

Nápovedný systém a iné užitočné informácie

Za hinty nestrácate žiadne body, ale získate ich až po určitom čase od príchodu na stanovisko. Pre začiatočníkov je to 30 a 45 minút, celý postup riešenia šifry dostanete po 75 minútach.

Pre pokročilých je hint len jeden a môžete si ho vziať po čase 45+15k minút, kde k označuje počet hintov, ktoré ste si už zobrali na predchádzajúcich šifrách. Postup dostanete o 40 minút neskôr, ale len ak ste si zobrali hint, a nezarátava sa vám do zobratých hintov. Ak si zoberiete hint neskôr ako po minimálnom čase, nemusíte na postup čakať celých 40 minút, ale len do času 85+15k.

Názvy šifier nenesú žiadnu informáciu o riešení a môžete ich pokojne ignorovať.

Čo budete potrebovať

Užitočné budú pero, papier (možno aj štvorčekovaný), zvýrazňovače a farbičky rôznych farieb, nožnice a, ak budete riešiť online, tak aj tlačiareň. Ďalej nezabudnite ani na šifrovacie pomôcky (napríklad tieto) a mapy, odporúčame aplikáciu mapy.cz. Na použitie websystému budete potrebovať počítač (alebo mobil) s pripojením na internet, ktorý sa vám môže hodiť aj pri riešení na hľadanie informácií. Pre vaše pohodlie by ste si určite mali zobrať dostatok teplého oblečenia, jedlo a pitie a napríklad karimatku alebo rozkladaciu stoličku (prípadne gauč).

Opatrenia kvôli korone

Online časť by nemala byť nijako obmedzená, Košická časť bude neoficiálna a veríme, že neporušíte žiadne nariadenia.

Nejaké otázky?

Informácie ešte upresníme pred začiatkom hry, ak by vám však niečo nebolo jasné, neváhajte nás kontaktovat cez Facebook alebo na kos@strom.sk, radi vám odpovieme.

Archív

Šifry, riešenia a výsledky z Koša 2020 nájdete tu.

Šifry, riešenia, výsledky, štatistiky a fotky z Koša 2019 nájdete tu.

(22. máj 2020)

Elektronické odovzdávanie
Najbližšie série našich seminárov prosím odovzdávajte výlučne elektronicky na stránke! Pre viac info pozrite najnovší príspevok. Ďakujeme (:
(19. marec 2020)